Indland

Dansk transkønnet model vil bane vej for større diversitet

Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
May Lifschitz er den første transkønnede model, der er blevet hyret af undertøjsfirmaet Victoria's Secret.

Danske May Lifschitz er den første transkønnede model hos undertøjsselskabet Victoria's Secret.

Hun håber, at det vil være med til at skabe større forståelse og diversitet for transkønnede generelt. Det er personer, som ikke identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

- Jeg synes, at det er super vigtigt, at der i kommercielle platforme som eksempelvis Victoria's Secret er plads til nogle mennesker, som man kan spejle sig i.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at unge piger, der har en masse tvivl om sig selv, kan spejle sig i personer, der for eksempel er gået igennem det, som jeg har, siger hun.

Victoria's Secret er kendt for sine meget slanke modeller, der kaldes "engle". Selskabet er de seneste år blevet kritiseret for at være for snæversynet i forhold til kvindekroppen og kvindeidealet.

Det fik også en hård medfart, da Victoria's Secrets marketingchef sidste år udtalte, at transkønnede og modeller i store størrelser ikke hørte til i det årlige modeshow, fordi showet skulle være en fantasi.

En udtalelse, som May Lifschitz bestemt ikke ser positivt på.

- Det er problematisk, at de har udtalt sig, som de har. Men på den anden side synes jeg også, at en platform, der når ud til så mange, kan få lov til at undskylde for at gå imod diversitet på sådan en måde, siger hun.

May Lifschitz er blevet hyret som en af kvinderne i kampagnen "Love Yourself". Formålet med den kampagne er netop at fejre kvinden og give plads til en større diversitet.

Hun har svært ved at vurdere, om hun tidligere er blevet tilbudt job, så et brand kunne markedsføre sig som værende mere inkluderende. Det er dog ikke det indtryk, hun har med Victoria's Secret-bookingen.

- Jeg synes, det er vigtigt at tage de chancer, når det bliver gjort med respekt og med et narrativ, som jeg kan stå inde for, ligesom det er tilfældet med denne kampagne, siger hun.

Foruden May Lifschitz har Victoria's Secret til kampagnen ansat en såkaldt "plus-size"-model, som bruger størrelse 44. Hendes navn er Ali Tate-Cutler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce