Esbjerg

Erfaren dansk jæger efter dødsulykke i Polen: Man bliver da rystet

Dette billedet er taget i forbindelse med en drivjagt i Nørre Nebel Skov, men danske jægere drager også i storstil til de populære drivjagter i Polen, hvor en person forleden mistede livet, da et dansk selskab var på en arrangeret jagt. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Fiskeskipper Niels Arne Hounisen fra Esbjerg er flere gange om året på jagt i Polen med gode venner. Han er dybt berørt af jagtulykken, hvor en 47-årig er blevet dræbt, og han har medlidenhed med den jæger, der affyrede det dræbende skud.

Esbjerg: I cirka 15 år er fiskeskipper Niels Arne Hounisen i selskab med gode venner flere gange om året draget på jagt i Polen. Han er derfor dybt berørt over den jagtulykke med 16 danske mænd angiveligt involveret, som flere polske medier søndag berettede om.

Ulykken fandt sted ved byen Włościborz i Vestpommern i Polen mellem storbyerne Stettin og Gdansk.

Her blev en 47-årig mand ramt i brystet og døde på stedet. Det står ikke klart, om den 47-årige mand er dansk, ligesom det er blevet fastslået af polsk politi, at de danske jægere var ædru, da det dræbende skud faldt. De 16 danske jægere er dog blevet bedt om at aflevere deres våben til de polske myndigheder, fordi det ikke står klart, hvem af de 16 personer, der har affyret det dræbende skud - om nogen af dem overhovedet.

- Sådan en tragisk ulykke sætter da nogle tanker i gang, klart. Og det strejfer da én, om det er det hele værd. De stakkels involverede tænker naturligvis hele tiden på, hvor mon kuglen kom fra. Et eller andet sted kunne man næsten håbe på, at man aldrig kommer til klarhed over, hvilket våben, den kom fra. Alt kan ske, hvis man er uheldig, siger Niels Arne Hounisen, der senere i denne måned selv skal på jagt i Polen.

Annonce

Sådan en tragisk ulykke sætter da nogle tanker i gang, klart. Og det strejfer da én, om det er det hele værd.

Niels Arne Hounisen, jæger

Populære drivjagter

Han kender ikke noget til det danske jagtselskab, og han understreger, at han ikke kender noget til den konkrete ulykke. Han er dog overbevist om, at det danske selskab har været på en af de populære drivjagter, som lokker både danskere og andre udlændinge til de polske skove. Her bliver deltagerne placeret på flere forskellige poster, mens lokale hjælpere med hunde jager dyrene, ofte vildsvin ud af skoven og forbi jægerne.

Ifølge Hounisen kan der ske det med kuglen fra riflen, at den preller af på en hård overflade og rammer et tilfældigt objekt eller person - - det som i jagtsproget kaldes at rikochettere.

- Jeg ved jo ikke noget om den konkrete hændelse, men man kan være uheldig, at kuglen rammer eksempelvis en sten lidt inde i skoven. Det kan ske, fortæller Niels Arne Hounisen.

Han har selv kendskab til en episode fra de populære drivjagter, hvor det var tæt på at ende fatalt, da en kugle affyret fra et skydetårn prellede af på et hårdt underlag og resulterede i et snitskud hos en jæger i et andet skydetårn.

Bandlyst alkohol

Ifølge Niels Arne Hounisen gøres der dog meget ud af at forebygge farlige situationer:

- Det er potentielt farligt, men vi snakker meget om sikkerhed, sikkerhed frem for alt. Vi bruger radiokontakt, så vi ved, hvor folk er placeret, men ja, i kampens hede kan der stadig ske ting, hvor folk måske taber hoved, når vildtet pludselig kommer rendende. Jeg tror, alle har prøvet at løsne et skud, hvor man bagefter tænker, at det skulle jeg ikke have gjort, fortæller Hounisen.

Han siger også, at der i de seneste mange år er sket en skærpelse af kombinationen af jagt og alkohol.

- Selskaber får typisk lidt øl og vin til aftensmaden, men der er strammet meget op, siden jeg begyndte for mange år siden. Alkohol på jagterne er bandlyst, og de polske myndigheder er også meget strikse.

Udenrigsministeriet har oplyst, at man er bekendt med sagen, og at man gennem den danske ambassade i Polen yder konsulær bistand. Derudover har ministeriet ikke yderligere oplysninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand i retten for vold

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce