Haderslev

Fyrede rengøringsassistenter: Kommunens rengøringsselskab behandler sine medarbejdere skidt

Rengøringsassistenter retter en heftig kritik mod deres tidligere arbejdsgiver, Forenede Service, der pt. gør rent på Haderslev Kommunes skoler og institutioner.

VOJENS: For lidt tid til opgaverne, skæld ud, trusler om løntræk, slidte rengøringssystemer og alt for mange ekstra opgaver, for eksempel oplæring af vikarer og kolleger - uden ekstra tid. Det var den hverdag Helle Nielsen, Anita Andresen og Alice Bruun oplevede, mens de var ansat ved Forenede Service Rengøring, der har aftalen om at gøre rent på skoler og institutioner i Haderslev Kommune.

De tre kvinder blev alle fyret ved deres første sygemelding her i august og september, og de har nu valgt at stå frem med deres oplevelser af deres tidligere arbejdsgiver, selv om det kræver mod. De forstår ikke, hvordan et selskab betalt af kommunen, og dermed skatteborgerne, kan få lov til at blæse på arbejdsmiljøet, i både psykisk og fysisk forstand.

- Det er på tide, at omverden bliver gjort bekendt med, at os små mennesker på gulvet også har følelser og rettigheder. Der sidder sikkert rigtig mange derude i samme situation som os, som desværre ikke tør at stå frem og gøre noget, lyder det blandt andet fra Helle Nielsen.

Hun og Alice Bruun fik en fyreseddel på den første dag af deres sygemelding, Anita fik først sin opsigelse tre dage efter, hun blev sygemeldt.

Annonce

Kommunal rengøring i korte træk

Rengøringen på Haderslev Kommunes skoler og institutioner er udliciteret.

Rengøringsgiganten Forenede Service vandt udliciteringen i 2015, men tabte den seneste udliciteringsrunde og fra marts 2020 overtages rengøringen af et andet firma.

Rengøringen tjekkes af en såkaldt rengøringsmægler fra Haderslev Kommune.

Direktør overrasket

De tre kvinder var ansat i henholdsvis fire, fem og ni måneder, og det var især Forenede Rengørings lokale serviceleder, som var deres nærmeste chef, som gjorde arbejdsdagen til en prøvelse.

Den heftige kritik kommer bag på Forenede Rengørings servicedirektør for Sydvestjylland, Tom Arnskov:

- Det, du beskriver her er meget langt fra vores personalepolitik.

Han vil nu sørge for at at få en samtale med firmaets tre serviceledere, som har ansvaret for rengøringen på Haderslev Kommunens skoler og institutioner, selv om selskabets kontrakt med Haderslev Kommune snart ophører:

-Vi forlader Haderslev Kommune den 1. marts 2020 efter fem år, da vi forleden tabte licitationen for den kommende periode, men vi har stadig fire måneder til at gøre det godt. Det mener jeg også, vi har gjort hidtil, vi har kun haft en til to fagforeningssager om året, og de er altid blevet løst.

Rengøringen af skoler og institutioner sorterer under Haderslev Kommunes afdeling for miljø- og teknik, og herfra bad man fredag middag om at få JydskeVestkystens spørgsmål på skrift. De er er afsendt, og avisen afventer fortsat svar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce