Sønderborg

Indvielse: Nyt center er bygget i stålsat vilje

Center for Industriel Elektronik blev officielt indviet ved fælles hjælp mellem: Regionsrådsformand Stephanie Lose, formanden for Bitten & Mads Clausens Fond Peter Mads Clausen, Linak-indehaver og chef Bent Jensen, rektor for SDU Henrik Dam, Danfoss vicedirektør Troels H. Petersen og viceborgmester i Sønderborg Kommune Stephan Kleinschmidt.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik (CIE) på Alsion er beviset på, at hvor der er vilje, er der en vej. - Jeg er stolt og ydmyg, over det vi kan sammen, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose (V) blandt andet i sin tale ved indvielsen torsdag.

Sønderborg: - Hvad gør man, når man ikke kan få det, man gerne vil. Så tager man selv fat. Nu har vi så fået et dynamisk powerhouse, der blandt andet kan hjælpe til at fremme de grønne løsninger, som klimaforandringerne kræver, sagde Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V) i sin tale, da Center for Industriel Elektronik (CIE) torsdag eftermiddag blev officielt indviet.

CIE ligger i den 11. blok nærmest Chr. X's Bro i Sønderborg og danner rammerne om forskning og den uddannelse af ingeniør områdets virksomheder råber efter. I 2011/2012 begyndte projektet, i 2016 var der et budget og i 2017 blev de fire samarbejdspartnere præsenteret, som sammen med Syddansk Universitet skulle realisere projektet. Region Syddanmark, Sønderborg Kommune, Linak og Danfoss kom med en god portion af økonomien.

- Det har været en lang proces, som begyndte for ti år siden og nu har bragt os i den rigtige retning. En stor tak til vores samarbejdspartnere, som gav deres musketered for lidt over to år siden. Vi er ikke helt i mål endnu. Resultater tager tid, og vi mangler endnu at få nogle af rammerne fyldt ud, sagde rektor for SDU Henrik Dam.

Annonce
Det har været en lang proces, som begyndte for ti år siden og nu har bragt os i den rigtige retning. En stor tak til vores samarbejdspartnere, som gav deres musketered for lidt over to år siden. Vi er ikke helt i mål endnu. Resultater tager tid, og vi mangler endnu at få nogle af rammerne fyldt ud.

Rektor for SDU, Henrik Dam.

Grænseoverskridende

- Der er noget næsten symbolsk over, at centret ligger her nær Flensborg Fjord. For der er tale om et grænseoverskridende samarbejde mellem ansatte, studerende og virksomheder hen over den dansk-tyske grænse - et internationalt svar på innovation, supplerede Stephanie Lose i sin tale.

I august 2018 tiltrådte da også en tysk leder for centret i skikkelse af Dr. Thomas Ebel. Han kommer med en akademisk baggrund fra University of Münster, hvor han både har forsket og undervist, men hvad der er mindst lige så vigtigt, så rummer hans cv tekniske direktørstillinger hos blandt andet Siemens i både Tyskland og Italien.

I november var der rejsegilde for bygningen, hvor der ud over undervisning også skal testes udstyr, som kan give voldsomme rystelser. Derfor er fundamentet sikret ekstra. Samtidig er der i nabobygningerne fintfølende instrumenter, som skal kunne bruges uforstyrret. Bygningen ligger således heller ikke lige op ad de andre ti, men er forbundet med resten af Alsion via en glasgang.

Gode ideer i vores DNA

Fra Sønderborg Kommune talte viceborgmester Stephan Kleinschmidt (Sl. Parti):

- Man hører ofte negative historier fra vores område. Folk flytter, og det starter en negativ spiral. Det er ingen hemmelighed, at vi her ikke er landets centrum, men vi trækker med initiativer som dette Sønderborg op i en positiv spiral. Vi har gode ideer i vores DNA, sagde Kleinschmidt og pegede også på det nye moderne kollegium lige over for på den anden side af vandet ved Alsik.

Efter det traditionsrige klip af det røde bånd, var der skål i bobler og rundvisning i den nye teknologiske højborg.

Center for Industriel Elektronik (CIE)

Fem aktører gik i foråret 2017 sammen i et offentligt-privat projekt for at danne Center for Industriel Elektronik (CIE) i forbindelse Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg på Alsion. De fem er Danfoss, Region Syddanmark, Linak, Sønderborg Kommune og SDU, som sammen har skudt over 175 mio. kroner i CIE.

CIE er nu en realitet og har til huse i en fem etager og 3300 kvadratmeter stor bygning i forbindelse med Alsion. Den har Bitten & Mads Clausen Fonden og Linak A/S finansieret ud over deres indskud i projektet.

Centret rummer både forskning og testfaciliteter og muliggøre uddannelse af de ingeniører på elektronikområdet, som lokale og regionale virksomheder har så hårdt brug for.

Leder af CIE er Dr. Thomas Ebel, som tiltrådte 15. august 2018. Han har blandt andet arbejdet ved Siemens i Tyskland og Italien og kommer til SDU fra en toppost i den tyske virksomhed FTCAP GmbH, hvor han har været administrerende direktør siden 2011.

SDU Sønderborg på Alsion havde op til sommeren 2019 modtaget 32 procent flere ansøgninger til ingeniøruddannelserne gennem kvote 2 end året får. Sidste år var ansøgertallet 124 i år er tallet 164.

Leder af Center for Industriel Elektronik Dr. Thomas Ebel får sig en snak med Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
Hurtig teknologi.Foto: Timo Battefeld
Udsigten fejler ikke noget i det nye Center for Industriel Elektronik.Foto: Timo Battefeld
Efter taler og skål var der rundvisning i det nye teknologiske center.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik er forbundet med en glasgang med de øvrige ti blokke af Alsion. Blandt andet fordi test, der giver voldsomme rystelser, kan forstyrre andre instrumenter på universitetet.Foto: Timo Battefeld
Champagnen blev skyllet ned til tonerne af klassisk musik. Som bekendt har Sønderjyllands Symfoniorkester også hjemme i Alsion.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce