112

Kærestesorger i opgangen: Nedtrykt 26-årig tilstod brandstiftelse i boligblok

Brande i etageejendomme med beboelse udløser altid store redningsindsatser med brandvæsen, ambulancer og politi. Heldigvis kom ingen til skade ved en brand i et soveværelse på anden sal i blokken Hans Tausens Vej 13 torsdag aften. Foto: Local Eyes
26-årig tilstod brandstiftelse til politiet, men nægter nu og siger, at han intet kan huske fra branden i sit soveværelse på Hans Tausens Vej, hvor to opgange måtte evakueres og døre sprænges.

Esbjerg: Et stormfuldt kæresteforhold mellem to yngre esbjergensere førte efter alt at dømme til en tragisk brand torsdag aften.

Den voldsomme brand med evakuering af beboere i to opgange ved Hans Tausens Vej 13 skyldtes formentlig, at det unge par kom op at skændes i en lejlighed under en drukfest ved 18-tiden i opgangen, hvor de to bor overfor hinanden på anden sal.

En deltager i festen har fortalt, at den 26-årige mand var oprørt og nedtrykt over kærestesorger.

- Han sagde, at han ville ”begå selvmord ved at brænde det hele ned”, har han forklaret til politiet.

Den 26-årige blev allerede under branden anholdt, da han var meget fuld og virkede ked af det, da han sad på græsset uden for den brændende boligblok. Here tilstod han flere gange brandstiftelsen i sin egen lejlighed overfor politifolkene.

Annonce

Han sagde, at han ville ”begå selvmord ved at brænde det hele ned”.

Deltager i drukfest for ven forlod festen

Men ved et timelangt grundlovsforhør fredag middag kunne han intet huske om minutterne omkring brandens opstået i soveværelset. Derfor nægtede han sig skyldig i brandstiftelse.

- Jeg var meget fuld og lå og sov i min sækkestol i soveværelset, var alt, hvad han kunne fortælle i retten.

Dommer Gitte Nymand mente efter hans tidligere tilståelser og forklaringer fra deltagerne i drukfesten, at der er "bestyrket mistanke" for, at han havde tændt ild i sin lejlighed.

Til gengæld mente hun ikke, at ilden i lejligheden havde været livstruende for beboerne, så hun valgt at løslade den sigtede. Han kan dog vente en retssag om brandstiftelsen.

I retten kom det frem, at den 26-årige allerede fra morgenstunden havde røget hash, og hen på aftenen sad han og hans kæreste i hendes lejlighed sammen med to andre. Den 26-årige havde drukket vodka, og alle i lejligheden var voldsomt berusede.

Kæresteforholdet mellem de to i opgangen er meget svingende. Når den 26-årige og hans kæreste drikker, skændes de og slår tit op med hinanden. De skændtes også torsdag, indtil den 26-årige gik alene over i sin lejlighed.

Ifølge et af vidnerne med ordene: "Det er længe siden, jeg har set ilden". Vidnet har fortalt, at den 26-årige truede med at begå selvmord " ved at brænde det hele ned".

Kort efter går kvinden i det stormfulde parforhold over i lejligheden for at blive gode venner med kæresten, men opdager, at der er ild i sengen i soveværelset. De andre kammerater kommer til, og de forsøger at slukke ilden med en gryde vand.

Men der er ild i hele sengen, og de forlader lejligheden og ringer efter brandvæsenet.

Da politiet kort efter sigter den 26-årige for brandstiftelse, indrømmer han, at han har sat ild til seng, fordi han ikke havde lyst til at leve længere.

Den sigtedes forsvarer, Finn Andersen, luftede i retten muligheden for, at en oplader til en telefon, som blev fundet nedsmeltet i sengen, kunne være brandårsagen.

Sydvestjysk Brandvæsens indsatsleder og en røgdykker fastslog imidlertid torsdag aften, at alt tydede på, at branden var påsat.

Omkring 12 beboere fra fem-seks lejligheder blev evakueret af politi og brandvæsen. I flere tilfælde måtte man "lægge døren ned", som det hedder i fagsproget, når man sprænger hoveddøren for at få folk ud eller tjekke en lejligheden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce