Sønderborg

Kro er reddet: Kærestepar bliver nye forpagtere

Jesper Pihl Iversen og kæresten Lisa Petersen er fra januar forpagtere af Skovby Kro. Foto: Claus Rantzau Møller
Tre lokale investorer har købt Skovby Kro af de mangeårige ejere. Tidligere ansat forpagter fra januar kroen sammen sin forlovede.

Sydals: Tre lokale investorer har købt Skovby Kro, hvis mangeårige ejere Marianne og Børge Grünfeld de seneste godt tre år forgæves har forsøgt at sælge.

Entreprenør Søren Perregaard, snedker Kim Iwersen samt salgsdirektør og medejer af Brdr. Ewers Benjamin Schmidt Hansen overtager kroen fra 1. januar.

De tre erhvervsfolk skal ikke drive stedet. Det skal derimod Jesper Pihl Iversen og kæresten Lisa Petersen, som forpagter den næste 150 år gamle kro.

- Vin og mad er vores fælles passion. Jeg har altid sagt til Lisa, at jeg godt kunne tænke mig at blive selvstændig og få min egen restauration. Jeg har en rimelig klar idé om, hvad jeg selv og andre gerne vil have, fortæller Jesper Pihl Iversen, der er fra Skovby.

Den 29-årige mand er faktisk gammel naboknægt til kroen, hvor han en årrække også arbejdede som opvasker. Han har også været hos Café Ib Rehne Cairo i Sønderborg, Café Figo og Restaurant Colusseum på havnefronten under studietiden.

Annonce

Skovby Kro

Grundlagt af Thomas Jacobsen i 1875. Han frygtede imidlertid af den kommende jernbane skulle ødelægge forretningen og overdrog i 1889 kroen til Nicolaus Seehausen. Det skulle imidlertid gå lige modsat, for jernbanen fik kroen til at blomstre. Efter en række ejere overtog Alma og Jørgen Polonius i 1970 kroen. Parret igangsatte en omfattende modernisering. Allerede dengang var der god opbakning fra såvel lokale beboere og et væld af turister, fremgår det af en avisartikel i anledning af kroens 100 års fødselsdag, som i dag hænger i Skovby Kro. I 1985 købte Marianne og Børge Grünfeld kroen af ægteparret Polonius.

Overtager personalet

Jesper Pihl Iversen er uddannet på erhvervsakademiet i Kolding og har en bachelor i international salg og marketing. Han har de seneste seks år været area-manager indenfor animalske biprodukter hos BHJ i Gråsten.

Skovby Kro skal han drive sammen med sin tyske forlovede Lisa Petersen, der er uddannet ejendomsøkonom. Hun arbejder i dag med marketing, salg, finansiering og bogholderi.

- Vi har gode uddannelser og gode job, men når chancen kommer, så må man gribe den, siger den 26-årige kvinde.

Parret har været sammen i fem år. I dag bor parret i Flensborg, men de vil flytte til Lysabild hurtigst muligt. Frem til overtagelsen af Skovby Kro 1. januar vil de være under oplæring hos de gamle ejere. Kæresteparret overtager kroens tre fuldtidsansatte.

- Vi er heldige, for vi overtager en forretning, som virker. Vi er meget spændte og glæder os helt vildt til at komme i gang, siger de to.

Hulebøffen overlever

Fra 1. til 23. januar vil kroen være lukket, fordi der skal laves en række ting. Køkkenet får en tur, den store festsal med scene shines op, ligesom der kommer nye toiletter.

Derimod bliver der ikke lavet om på menukortet, der primært er klassiske danske retter. Også kroens signaturret 'Hulebøffen', hvor en oksefilet bliver tilberedt på varm granitblok direkte ved bordet, bliver der ikke pillet ved.

- Kroen skal drives videre som en kro og i respekt for det. Med tiden vil vi sætte vores eget præg, men det vil være tosset at træk tæppet væk under os selv ved nu at lave en masse om. Vi får nok at se til, understreger Jesper Pihl Iversen.

Ligesom de tidligere ejere vil de nye forpagtere stå for beværtningen til Skovby Ringridning, Skovby By Night samt Sydbanks aktionærmøder i Sønderborg og Nordborg. Sidstnævnte har ægteparret Grünfeld stået for i mere end 20 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand fængslet for vold

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Danmark

DF-politiker om nye afsløringer i sag om mulig fusk: Sandsynligvis fabrikerede og rene gætterier

Annonce