Billund

Pigespejdere og FDF'er forbereder årets julemarked

Årets julemarked i Enghuset finder sted 30. november. PR-foto

Grindsted: Efter en god sommer er De grønne pigespejdere og FDF i Enghuset kommet godt i gang med spændende aktiviteter. FDF har været rundt i byen og sælge lodsedler, pigespejderne fortsætter med 100 års jubilæet og der er gang i spejderarbejdet i Enghuset hver dag.

Planlægningen af det årlige julemarked i Enghuset er også i fuld gang. Det finder sted lørdag 30. november klokken 10-15. Det er en uge senere end normalt, men det er planlagt, så det bliver samme weekend som juleoptoget, så der er lagt op til masser af julehygge i weekenden med første søndag i advent.

Inden julemarked kan løbe af staben, skal der planlægges og forberedes en masse. Der skal bages brunkager, sælges julekalendere, laves dekorationer og fundet gaver til tombolaer og børneboder. Derfor vil man i den kommende tid kunne se en masse spejdere og FDF'er rundt i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce