Billund

Renovering for 10 millioner kroner: Billund Bad får tiltrængt ansigtsløft

Billund Bad blev bygget i 1985. Den er derfor ved at være en voksen svømmehal, der efterhånden trænger til mindre renoveringer. Arkivfoto: Andreas Bjerre
Billund Kommune har over de kommende fire år sat i alt 10 millioner kroner af til en renovering af Billund Bad.

Billund: De kommende år vil komme til at byde på renoveringer af den 34 år gamle svømmehal i Billund. Politikerne har i forbindelse med årets budgetforlig bevilget 10 millioner kroner over de kommende fire år, og det rækker i første omgang til to forbedringer: Vandbehandlingsanlægget og ventilationsanlægget skal have en kærlig hånd.

- I forbindelse med, at vandbehandlingsanlægget skal skiftes, skal det opfylde nogle nye krav, så vores anlæg på det lille bassin og soppebassinet skal skilles ad i to, fortæller Lars Madsen, bademester hos Billund Bad.

Med de to tiltag, der trænger til at blive forbedret, er de 10 millioner kroner hurtigt brugt.

- Ventilationsanlægget alene kommer til at koste fire-fem millioner kroner, og vandbehandlingsanlægget koster endnu mere. Det er sådan prislejet er i dag, og det gør det ikke billigere, at vi skal have et anlæg mere, vurderer Lars Madsen.

Annonce

Renovering

Billund Kommune har sat 2,5 millioner kroner af i årene 2020-2023 til en renovering af Billund Bad.

Der er tale om en investering på samlet set 10 millioner kroner.

Ønsker for det dobbelte

Bademesteren kunne sagtens finde meget mere at bruge penge på, for svømmehallen er efterhånden ved at nå en alder, hvor den trænger til en kærlig hånd. Men 10 millioner kroner rækker ikke til at dække alle ønsker, for Lars Madsen har masser af andre ting, han godt kunne bruge en pose penge til at forbedre.

Faktisk har han så mange, at selv dobbelt så mange penge ikke ville være nok, hvis alle ønsker skulle opfyldes.

- Der er noget beton og nogle klinker, som på et tidspunkt skal skiftes, men det er ikke sikkert, det skal være lige nu. Vi har også fået taget nogle prøver af taget, men de undersøgelser er ikke helt færdige endnu. Men hvis det hele skal laves, skal der renoveres for 21 millioner kroner, siger Lars Madsen.

Så selvom 10 millioner kroner lyder af mange penge for almindelige mennesker, rækker de bare ikke langt, når det kommer til svømmehallen.

- I 1985 byggede vi svømmehallen for 16 millioner kroner, men hvis vi skulle bygge en svømmehal af samme kaliber i dag, ville det koste mellem 100 og 110 millioner kroner, vurderer Lars Madsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce