Udland

Savnet ubåd fra Anden Verdenskrig er fundet på havets bund

Spencer Platt/Ritzau Scanpix
I 1944 forsvandt en amerikansk ubåd og dens 80 besætningsmedlemmer efter et angreb fra det japanske luftvåben.

En amerikansk ubåd, der har været savnet siden 1944, er blevet fundet på havets bund ud for den japanske kyst.

Det oplyser organisationen Lost 52 Project, der leder efter forsvundne amerikanske fartøjer, mandag. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ubåden har været savnet, siden den under Anden Verdenskrig blev angrebet af det japanske luftvåben den 27. februar 1944.

Dengang forsvandt ubåden og dens besætning på 80 mænd. Hvad der blev af vraget har de seneste 75 år været et mysterie.

Det skyldes blandt andet, at den japanske information om, hvor ubåden sank, er blevet oversat forkert.

Lost 52 Project har fundet ubåden 80 kilometer ud for byen Okinawa i omkring 430 meters dybde.

Organisationen er dedikeret til at indsamle informationer om savnede amerikanske søfolk og give dem videre til deres pårørende og offentligheden.

De pårørende til de 80 besætningsmedlemmer på ubåden er blevet informeret om fundet.

Det lykkedes organisationen at finde ubåden efter at have gennemgået en lang række militære dokumenter. Heriblandt gemte sig de korrekte koordinator for det japanske angreb i 1944.

Tim Taylor ledede det team, der fandt båden. Han beskriver til avisen The Washington Post fundet som "fantastisk".

- Alle var begejstrede. Og så gik det op for os, at 80 mænd er begravet derinde, så det var også en tankevækkende oplevelse, siger han.

Opdagelsen blev gjort allerede i juni. Men først mandag er fundet blevet offentliggjort.

Fundet af ubåden har givet en tiltrængt afslutning til de mange besætningsmedlemmers pårørende. En af dem er Gloria Hurney.

Hendes onkel Raymond Parks døde, da ubåden sank i 1944.

- Jeg har læst en bog, hvor der stod, at kun Gud ved, hvor disse skibe er. Men nu ved vi, hvor Grayback er, siger Gloria Hurney til ABC News.

Ubåden, der har navnet "USS Grayback (SS-208)", var den første ubåd, som USA's militær navngav "Grayback".

/ritzau/

Annonce
Link til artikel i The Washington Post
Link til ABC News
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand i retten for vold

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce