Billund

Sociale medier er en del af skoletiden: - Det er her, eleverne grupperer sig

Lars Aagaard oplever, at de sociale medier fylder i skoledagen - og det er en løbende proces at finde ud af, hvad der virker og ikke virkerFoto: John Randeris
Sociale medier påvirker og udfordrer skoledagen på BillundSkolen - på godt og ondt. At tage højde for de mange sociale platforme og den kommunikation, der foregår, er en løbende proces ifølge skoleleder.

Billund: Snapchat, fotoroulette og spil, hvori man kan danne grupper.

En evig kommunikation på iPads og telefoner fylder i hverdagen hos elever på BillundSkolen - og det begynder tidligt. Allerede i 2. klasse begynder delingen på de sociale medier, som langt fra altid er til alle i klassen, og selvom det foregår uden for skoletid, rækker det langt ind i det sociale liv i dagtimerne.

Det vurderer skoleleder på BillundSkolen, Lars Aagaard, der til de årlige klassemøder i begyndelsen af skoleåret havde bedt lærerne tage diskussionen op om de sociale medier med forældrene.

- Vi har haft mange forskellige drøftelser, for det er ikke de samme ting, der skal tales om i 2. klasse og i 8. klasse, siger Lars Aagaard.

Drøftelserne har givet anledning til at revidere i skolens antimobbestrategi.

- Vi har valgt ikke at gå forbuds-vejen, for medierne er der stadig hele tiden. Vi søger balancen i det, siger Lars Aagaard, der oplever, at delinger og ting, der bliver skrevet om aftenen, kan fylde langt ind i skoledagen.

- Vi skal ikke alle sammen være venner, men vi er en del af et fællesskab, hvor man har respekt for hinanden og for anders synspunkter, siger Lars Aagaard, der opfordrer forældrene til børn i de yngste klasser om at bakke op om legeaftaler og fælles fødselsdage.

Annonce

Kan styrke nogle

Dét, der sker på medierne, er nemlig ofte, at der dannes grupperinger, som ikke alle er med i - og dermed bliver man meget bevidst om, at man bliver ekskluderet og ikke er en del af det fællesskab, der er med til de fine fester og koncerter.

- De sociale medier kan styrke nogle og gøre andre svagere, siger Lars Aagaard.

En anden del af de sociale medier er uhensigtsmæssig deling af billeder, som i nogle tilfælde kan ske ukritisk til flere tusind brugere.

Her samarbejder skolen med både SSP og politiet om oplysning til mellemtrinet og udskolingen. Andre initiativer er undervisningsprogrammer og elever fra erhvervsskolen, der underviser yngre elever.

Forældres medievaner

Også fake news (falske nyheder, red.) er et tema på skolen, der også benytter sig af mobilhoteller, mobilfrie uger i undervisningen og "først mobil efter klokken 15.30" i SFO.

- Der er mere til livet end mobiltelefoner, og det man lægger op. Det handler om at være i nuet og tale med de mennesker, man er sammen med - det vil vi også gerne lære vores elever, siger Lars Aagaard, der i høj grad opfordrer forældre til at se på egne vaner.

- Børnene spejler sig i de voksne. De gør, som vi gør, og derfor er det vigtigt at få talt sammen som forældre i klassen og få aftalt, at man kan ringe sammen, hvis et barn har sendt en grim besked til et andet.

Han opfordrer også til at se på, hvordan man henter sit barn i SFO'en. Står man med snuden i telefonen og siger "skynd dig" eller er man nærværende og opmærksom?

- Og hvordan sidder man og spiser derhjemme? Benytter man medier under aftensmaden, eller er man sammen?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce