Billund

Spaghettigudstjeneste for voksne: Filskov Kirke byder voksne indenfor til tekst, musik og mad

Sognepræst Karin Engmarksgaard og meninghedsrådet står bag det nye tiltag "Kirken til hverdagsbrug", en slags spaghettigudstjeneste for voksne. Arkivfoto: Joan Karlsen
"Kirken til hverdagsbrug" er et nyt tiltag for voksne i Filskov Kirke. Først gang er tirsdag den 22. oktober - med Kim Larsen-musik.

Filskov: Bibeltekster, musik og lidt mad. Det er nogle af ingredienserne i et nyt tiltag ved Filskov Kirke. "Kirken til hverdagsbrug" hedder tiltaget.

- Vi har så meget til børnene, men kom til at tale om, at der mangler noget for de voksne, som har travlt med arbejde og alt muligt andet og ikke tænker så meget på at bruge kirken. Nu gør vi det nemt for dem. Man kan komme lige fra arbejde, og vi slutter af med et glas rødvin og lidt mad, så man bare kan gå hjem og slappe af i sofaen bagefter. Det er en "spaghettigudstjeneste for voksne" - uden spaghetti, siger sognepræst Karin Rahbek-Engmarksgaard med glimt i øjet.

Indholdet i den nye type hverdagsgudstjeneste er bibeltekster, som kan sætte gang i eftertanken samt fællessang og musik.

Første gang er tirsdag den 22. oktober klokken 17-18.30 med Kim Larsen som musikalsk tema.

Annonce

Hverdagsgudstjeneste med musik

Tre lokale musikere, Johan Andersen, John Skou og Andreas Andersen, står for musikken til hverdagsgudstjenesten i Filskov Kirke den 22. oktober klokken 17-18.30.

Flere voksne

I menighedsrådet håber man at samle 20-25 voksne til det nye tilbud.

- Vi vil gerne se flere voksne i kirken. Søndag klokken 9 eller 14 er et svært tidspunkt for mange. Man har travlt til hverdag og nyder måske bare at drysse rundt derhjemme. Så kommer man ikke afsted. "Kirken til hverdagsbrug" er det, der har manglet til de voksne. Det er et ny måde at være sammen der på og bevare budskabet, siger kirkeværge Bitte Antonsen.

Karin Rahbek-Engmarksgaard glæder sig:

- Vi lægger lidt flot ud med tre lokale musikere og anderledes instrumenter end orgelet. Næste gang prøver vi noget andet. Essensen er, at det skal være en andagtsagtig gudstjeneste, siger hun og understreger, at det nye tiltag ikke kommer til at tage kraft ud af søndagens gudstjeneste.

- Søndagsgudstjenesten er vores DNA, og jeg vil for alt i verden ikke undvære kernemenigheden, der kommer der. "Kirken til hverdagsbrug" er bare et anderledes tilbud, hvor vi håber at nå ud til nogle andre, siger Karin Rahbek-Engmarksgaard.

Hun vil ikke på forhånd afsløre, hvordan Kim Larsens musik vil bliver brugt i Filskov Kirke den aften. Man må selv indfinde sig den 22. oktober for at finde ud af, om det er ""Om lidt", "Pianomand" eller "Hvad gør vi nu, lille du?", der er på programmet.

Filskov Kirke tager tirsdag den 22. oktober fat på et nyt tiltag: Kirken til hverdagsbrug - med musik, bibeltekster og lidt mad. Kirkeværge Bitte Antonsen, til venstre, og sognepræst Karin Rahbek-Engmarksgaard, her sammen med menighedsrådsformand Jørn Jensen, står for det nye tiltag. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce