Billund

Tidligere musikskolelærer Keld Telén leder sangevent i Vestermarkskirken

Keld Telén (tv.) - her ses ved siden af Niels Green-Hansen - spiller op. Arkivfoto: Joan Karlsen

Grindsted: Torsdag den 31. oktober kl. 19 får Vestermarkskirken besøg af Keld Telén, der i mange år har undervist på Vestre Skole og været med til at starte Grindsted Musikskole. Keld Telén har komponeret mange sange, og en af dem er kommet med i Højskolesangbogen. Han vil både synge og spille mange forskellige sange, og en god del sange vil være som fællessang.

Ind imellem sangene vil man sikkert høre mange sjove og interessante anekdoter - alt sammen for at markere Spil Dansk ugen, der er musiklivets årlige festdag, og er den største danske musikevent, som med flest arrangementer på én dag, når ud til flest forskellige mennesker og steder over hele Danmark og Sydslesvig. Spil Dansk dagen er for alle aldre og alle genrer, og der er medvirken af både professionelle og amatører.

Tanken er, at den danske befolkning den dag om året præsenteres for en bred vifte og mangfoldighed af dansk musik. Der bliver derfor afholdt en lang række koncerter, andre arrangementer og fællessang med dansk musik som tema, lige som flere radio- og tv-stationer, blandt andet DR, støtter sagen ved udelukkende at spille dansk musik.

Vestermarkskirken har tradition for at afholde sådan et sangevent.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce