Udland

USA fordømmer brug af vold under uroligheder i Hongkong

Tyrone Siu/Reuters
De voldsomme sammenstød i Hongkong fortsætter ufortrødent natten til tirsdag, hvilket skaber bekymring i USA.

USA overvåger den eskalerende situation i Hongkong med "stor bekymring".

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra USA's udenrigsministerium natten til tirsdag dansk tid.

USA opfordrer i meddelelsen Kina til at overholde sine løfter om, at Hongkong skal "nyde en høj grad af autonomi", og at befolkningens menneskerettigheder og ytringsfrihed skal respekteres.

- USA overvåger situationen i Hongkong med stor bekymring, siger Morgan Ortagus, der er talskvinde for USA's udenrigsministerium, i meddelelsen.

- Vi fordømmer vold fra alle sider og udtrykker vores sympati med ofrene for volden uanset deres politiske overbevisninger, fortsætter hun.

Meddelelsen kommer, efter at politiet i Hongkong søndag skød og sårede en ubevæbnet demonstrant. Han blev meldt i kritik tilstand, men var mandag uden for livsfare. Samme dag blev der sat ild til en mand under urolighederne.

De voldelige sammenstød har fået Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, til at stemple demonstranterne som "folkets fjende".

Natten til tirsdag dansk tid fortsætter hun kritikken af de demonstranter, som hun mener "paralyserer" byen. Hun betegner dem som "ekstremt egoistiske".

Samtidig oplyser en anonym, højtstående embedsmand i præsident Donald Trumps administration, at USA fordømmer den "unødvendige dødelige magtanvendelse" under de seneste uroligheder.

- Både politiet i Hongkong og demonstranterne har et ansvar for at deeskalere konflikten og undgå voldelige konfrontationer, siger embedsmanden.

Flere end 250 personer blev anholdt mandag, oplyser politiet. Dermed er der i alt blevet anholdt flere end 3000 personer, siden protesterne for alvor brød ud i Hongkong i juni.

Natten til tirsdag dansk tid er urolighederne fortsat for fuld styrke. Hongkongs urobetjente har affyret tåregas på et universitetscampus for at sprede demonstranter.

Flere skoler og universiteter har aflyst undervisningstimer på grund af urolighederne.

Flere togruter er lukket ned, ligesom at mange veje er afspærret på anden dag. Derudover er politiet blevet sat ind ved flere metrostationer for at sikre ro og orden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Danmark

DF-politiker om nye afsløringer i sag om mulig fusk: Sandsynligvis fabrikerede og rene gætterier

Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand fængslet for vold

Annonce