Esbjerg

Video af hemmelig sprængning: Se skorsten styrte i grus

Din Forsyning og sprængningseksperter sendte med et gigantbrag og en grå sky af eksploderet krudt og betonstykker en 65 meter høj skorsten i knæ ved et nedlagt fjernvarmeværk.

Esbjerg: En kæmpe lagde sig majestætisk ned i Kvaglund klokken 14.05 mandag.

Der lød advarende sirener, politiet havde spærret af - og så lød braget.

Som det ses på videoen, lagde skorstenen sig laaaaang og laaangsomt ned, så de sidste spor af Hedelund Varmeværk forsvandt fra horisonten.

Betonbrokker, mursten og masser af jernnet og jernstivere lå tilbage i et kæmpebjerg på grunden nær Hedelund Plejehjem og de mange bilforhandlere i området.

Den kontrollerede sprængning af den 65 meter høje skorsten ved det nedlagte Hedelund Varmeværk forløb helt efter planen for øjnene af en snes folk fra fjernvarmeselskabet Din Forsyning, et tv-selskab på reality-reportage og eksperter fra Dansk Sprængnings Service.

Annonce
Så ligger den tonstunge skorsten vandret og ser lidt fortumlet ud. Den store liftkurv blev blandt andet brugt til at fjerne noget jernnet, der endte på toppen af Din Forsynnings nye pumpestation. Den nye bygning fik ikke den mindste skramme ved sprængningen få meter derfra. Foto: Lars Stokbro

Sprængning gik efter planen

Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk, og samtidig var sprængningen det første skridt mod fremtidens fjernvarme i Esbjerg og Varde.

Det skete i al hemmelighed og ved en kontrolleret sprængning ved Hedelund Varmeværk, der siden 1969 har fungeret som pumpestation samt reserve varmeværk, hvis Esbjergværket eller Affaldsforbrændingen Energnist har haft produktionsproblemer.

Sprængningen har været forberedt gennem et halvt år og var koordineret med politi og beredskab, hvilket betød en kortvarig afspærring for biler og mennesker på cirka en kvarter.

- Det har krævet omfattende forberedelser og beregninger for at være sikker på, at skorstenen væltede i den ønskede retning og dermed ikke skadede bygninger i nærheden. Heldigvis gik alt efter planen, siger Søren Kaffka, ingeniør i Projekt Vand og Varme hos Din Forsyning og leder af projektet.

Hvorfor et farvel til værket?

Hedelund Varmeværk var nedslidt både udvendigt og indvendigt og stod foran en omfattende renovering. - For at kompensere for den manglende reserve er der blevet installeret en 50 megawatt gaskedel på Citycentralen. Den nye gaskedel har en renere forbrænding og belaster dermed miljøet mindre, fortæller Søren Kaffka.

Din Forsyning kan ikke undvære pumpning, der sender varmt vand med tilstrækkeligt tryk og rette temperatur til kunderne i blandt andet Kvaglund, Kjersing og Gjesing. Derfor er opført en ny bygning med moderne pumper.

Din Forsyning ønsker at omlægge produktionen fra traditionel kedelbaseret varme til blandt andet store havvandvarmepumper og elkedler til glæde for klima og miljø. Nedrivning af Hedelund Varmeværk er det første skridt af den transformation af fjernvarmen i Esbjerg og Varde, der vil ske over de næste omkring fem år. - Vi er hos Din Forsyning i fuld gang med at virkeliggøre fremtidens fjernvarmeproduktion, siger Christian Udby Olesen, administrerende direktør hos Din Forsyning.

Her bliver et stort beskyttelsesnet, som sprængningseksperterne havde spændt om skorstenen, pillet ned. Nettet forhindrede betonkloder mod at flyve til alle sider ved eksplosionen. Foto: Lars Stokbro
Sådan ser 65 meter skorsten ud, når den har fået en stang dynamit eller to placeret de helt rigtige steder. . Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand fængslet for vold

Danmark

DF-politiker om nye afsløringer i sag om mulig fusk: Sandsynligvis fabrikerede og rene gætterier

Annonce